Hayvanlar Neden Yavrularını Yer

Bir annenin yavrusunu yeme fikri oldukça korkutucudur. Fakat bazı hayvanlar için bu geçerli değildir. Öncelikle bu yamyamlık hayvanlarda içgüdüseldir ve doğada kalma anlayışıyla ilgili bir durumdur.

Hayvanlar Neden Yavrularını Yer

Hayvanlar Neden Yavrularını Yer

 

Bir annenin yavrusunu yeme fikri oldukça korkutucudur. Fakat bazı hayvanlar için bu geçerli değildir. Öncelikle bu yamyamlık hayvanlarda içgüdüseldir ve doğada kalma anlayışıyla ilgili bir durumdur. İnsanı değerlerle bu durumu yargılamak onlara haksızlık olacaktır. Çoğu hayvan tek bir doğumda birden fazla yavru dünyaya getirir. Gerek kendi güvenliği gerek diğer hayvanlara av olmaktan kurtulmak için de yavrularını öldürme veya terk etme yoluna gitmektedir. Canice gözükse de bu durum onun ileride daha çok yavruya sahip olma şansını arttırır.

 

 Yavrunun Zayıf Doğması

 

 Yavrulardan biri veya birkaçı yaşaması mümkün olmayacak kadar zayıf veya hasta doğabilir. Özel bakım sağlansa bile yaşaması güç olan bu yavrular doğada daha da zor yaşayacakları için anne hayvanlar yavrularına bakımı için gerekli olan sınırlı sütünü ve enerjisini boşa harcamak istemez ve zaten ölecek olan yavruyu öldürebilir. Bu bir katliam olarak gözükse de yavrunun ölümüne yol açarken diğer yavruların yaşama ihtimalini arttırır.

 

 Doğumdan Sonra Açlık

 

 Bazı anne hayvanlar doğumdan sonra açlıktan ölecek kadar zayıf düşmüş olabilir Açlıktan ve zayıflıktan kendinin ölmesi diğer yavrularında bakımsızlık ve beslenememekten ötürü ölmesi anlamına gelir. Bu nedenle zaten hayatta kalma şansı düşük olan yavruyu yer ve elde ettiği proteinden kendini toparlaması sonucu diğer yavrulara bakma şansı artar.

 

 Avcılar

 

 Yuva da kendiliğinden ölen yavrudan yayılan kokunun diğer avcı hayvanlar tarafından fark edilmesini önlemek amacıyla veya ölü bedenden yayılan bakteri ve parazitlerin hastalığa yol açmasını engellemek amacıyla yavrusunu yiyebilir.

 

 Babalar da Yavru Yer

 

 Özellikle kaya balıkları dişinin yumurtalarını dölledikten sonra yumurtadan çıkana kadar onlara bakmaya devam eder. Fakat eğer yumurtaların çatlaması uzun sürerse ve bu süreçte erkek kaya balığı tüm yavrular yumurtadan çıkmadan yuvayı terk edemeyeceğinden yeni döllenecek yuva arayışına girmek için beklemek istemez ve yavruları yer.

 

 Bugün insan algısıyla baktığımızda hayvanlarda gözlemlenen bu yamyamlığı anlamak zor olsa da, vahşi hayatta etin sınırlı olduğunu ve diğer avcı hayvanları düşünürsek, ailenin diğer üyelerinin hayatta kalması için başka seçenek olmayabilir. Yeni doğan bir yavrunun ebeveyni tarafından öldürülmesi; doğanın '' güçlü olan hayatta kalır '' ilkesinin gözden kaçırılan bir yöntemidir.